5 Przemian

Zalety i zasady odżywiania według 5 Przemian

Każda choroba ciała ma swój początek w braku równowagi na talerzu. Chińczycy mówią nawet, że niezależnie od tego kto był ojcem choroby, jej matką na pewno była zła dieta.
Zalety odżywiania według Pięciu Przemian:
  • posiłki przyrządzane według 5 Przemian są łatwiej strawne,
  • składniki pokarmowe są lepiej przyswajane przez organizm,
  • posiłek przyrządzony według 5 Przemian nie jest tylko sumą składników ugotowanych razem, ale też powstaje pewna harmonia i nowa energia wynikająca z zastosowania tej metody,
  • w związku z osiąganą harmonią smaków posiłki są po prostu bardziej smaczne,
  • nawet jeżeli tej diety nie stosujemy leczniczo, to harmonizujemy wszystkie narządy i w ten sposób zapobiegamy chorobom,
  • harmonizuje psychikę, daje spokój i wyciszenie,
  • realizuje marzenie wielu kobiet i mężczyzn: pozwala utrzymać właściwą wagę ciała,
  • jest doskonałym wprowadzeniem do chińskiej medycyny.
Zasady gotowania wg Pięciu Przemian
  • zawieś w swojej kuchni tablicę informującą do której Przemiany należy każdy produkt, po pewnym czasie większość opanujesz pamięciowo,
  • gotując poruszasz się według cyklu odżywczego Przemian: Drzewo – Ogień – Ziemia – Metal – Woda – Drzewo – Ogień itd.,
  • nie ma znaczenia w którym miejscu zaczynasz,
  • przez wszystkie Przemiany przechodzisz przynajmniej raz, możesz powtarzać je tyle razy ile chcesz, możesz zakończyć w dowolnym punkcie (narządy Przemiany, w której kończysz gotowanie otrzymują najwięcej energii Czi),
  • w danej przemianie możesz dodawać kilka składników jednocześnie,
  • po dodaniu nowych składników mieszasz całość, aby nowa Przemiana mogła połączyć się z pozostałymi, zachowaj niewielką przerwę około 2 min. między Przemianami,
  • nie jest wskazane przeskakiwanie Przemian, ale możesz cofnąć się o krok dodając zapomnianą Przemianę, np. po dodaniu soli w Przemianie Wody stwierdzasz, że zapomniałaś pieprzu (Metal), cofasz się i dodajesz pieprz, a następnie szczyptę soli i możesz już rozpocząć dodawanie składników Przemiany Drzewa (bardzo małe ilości danego składnika wystarczą, jeśli zmuszony jesteś wędrować przez wiele Przemian, aby dotrzeć tam, gdzie jeszcze czegoś brakuje,
  • gorący garnek to Przemiana Ognia, dodajesz tłuszczu, przechodzisz do Przemiany Ziemi itd.,
  • zimny garnek z zimną wodą to Przemiana Wody, pierwszy składnik musi pochodzić z tego samego elementu lub Przemiany Drzewa itd.,
  • świeża cebula należy do Przemiany Metalu, lecz po usmażeniu nabiera słodkiego smaku i przechodzi do Przemiany Ziemi, oznacza to, że musisz dodać jeszcze coś ostrego z Przemiany Metalu,
  • posługuj się wyobraźnią i nie przejmuj się, jak nie wiesz ile produktu dodać,
  • kieruj się zasadą, aby możliwie wszystkie smaki były w pokarmie obecne,
  • włożony początkowy wysiłek w gotowanie wg 5 Przemian szybko staje się ułatwieniem, niemal wszystkie potrawy udają się i to bez problemów,
  • niezwykłe połączenia produktów i przypraw prowadzą do urozmaicenia posiłków, twórczej radości w trakcie gotowania, że nie będziesz chcieć już z nich zrezygnować.

3 komentarze

  • Dieta oparta na kuchni Pieciu Przemian jest inna od wszystkich modnych i stosowanych diet odchudzajacych. Tradycyjna, chinska kuchnia opiera sie na liczacym tysiace lat systemie “Pieciu Przemian”, ktoremu przyporzadkowane sa wszystkie materialne i niematerialne zjawiska Wszechswiata.

  • Hej,
    POszukuje wiarygodnych I ciekawych informacji na temat tej diety- a tu ani nazwiska autora artykulu, ani referencji z jakiej ksiazki te informacje, ani zadnego info na jakich badaniach zostalo oparte to ze ta kuchnia akurat jest lepiej przyswajana przez organizm. Takie badania sa trudne do przeprowadzenia I takie stwierdzenia brzmia jak kompletnie wyssane z palca- rownie dobrze mozna powiedziec ze leczy raka! 🙁

    Marna pomoc

Pozostaw komentarz