Smak słony – ochładza, daje sztywność, zastój, zatrzymanie wilgoci, płynów, zatrzymanie ruchu krwi,
Narządami Przemiany Wody są nerki i pęcherz moczowy.
Smak słony ma naturę wielkiego Jin, daje ruch Czi do wewnątrz i opadający. Prawa nerka odpowiada za przechowywanie energii życiowej Czi oraz energii seksualnej. W lewej nerce przechowywana jest energia przedurodzeniowa, warunkująca długość życia każdego człowieka. Są one szczególnie wrażliwe na chłód i w zimnych porach roku muszą być chronione przez pożywne, bogate w białko, rozgrzewające odżywianie.
Co powoduje nadmiar smaku słonego?
- może wywoływać bóle artretyczne i reumatyczne, uszkadzać nerki,
- ciało staje się sztywne i bez przepływu energii i krwi, co powoduje problemy z przemianą materii i otyłością oraz depresje,
- powoduje skurczenie nerek co prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi.
Zimą dominuje chłód. Używaj teraz jangizujących metod gotowania i ciepłych pokarmów, korzeni i ziół. Pamiętaj jednak, aby ciepłe potrawy równoważyć chłodnymi warzywami i zimowymi sałatami. Zima jest właściwą porą do budowania rezerw. Dotyczy to przede wszystkim kości, które w idealnych warunkach korzystają zimą z bogatych dostaw substancji mineralnych. Dobrze nadają się do tego algi – morskie wodorosty – pasujące do zup, potraw jednodaniowych i warzyw strączkowych. Również orzechy są zasobne w minerały i poprawiają smak sałatek, kompotów oraz potraw z warzyw.
Wszystkie zimne produkty spożywane w nadmiarze mają fatalny wpływ na Jang nerek. Zamiłowanie do kanapek z serem i sałatek, biały cukier, cola, produkty typu light (dodatek sacharyny i aspartamu), jedzenie produktów poza właściwą im porą roku, np. spożywanie owoców cytrusowych czy nowalijek zimą oraz nadmiar potraw silnie przetworzonych i oczyszczonych, zawierających dodatki chemiczne, nadmiar białka zwierzęcego i tłuszczu, rujnują energię nerek. Objawia się to utratą witalności (energii seksualnej), inicjatywy i radości życia.
Smak słony (fasola, ryby, wieprzowina) zapobiega nadmiernemu poceniu się, ale musi być stosowany z dużą ilością przypraw i dodatków równoważących.
Niedobór energii Czi w nerkach to osłabione i łamliwe kości, problemy słuchu (częste infekcje uszu u dzieci) oraz problemy z kręgosłupem – pęcherz moczowy dostarcza energię Czi do kręgosłupa.
Łysina pojawia się, gdy nerki nie są w stanie utrzymać właściwej równowagi wodnej.
Produkty o smaku słonym:
Rośliny strączkowe: groch, soczewica, soja, ciecierzyca, fasolka mung, fasolka adzuki, fasola suszona
Ryby i owoce morza: ryby morskie, kałamarnice, ostrygi, kawior, kraby, małże, raki, żaby
Produkty mleczne: sery pleśniowe
Mięso: wieprzowina, mięso peklowane, szynka wolno dojrzewająca, mięso suszone
Napoje: zimna woda
Przyprawy: sos sojowy, miso, sól, kombu, nori, wakame, agar-agar (jest wytwarzany z glonów)
Inne: oliwki
Pozostaw komentarz