Całkowita odnowa organizmu

Oczyszczanie jelita grubego

Całkowite oczyszczanie organizmu jest nam nie tylko potrzebne, jest nam życiowo niezbędne, dlatego, że tylko czysty organizm, wolny od „wewnętrznego brudu” może funkcjonować harmonijnie i właściwie. Każdy etap oczyszczania organizmu będzie dawał odczuwalne wyniki.

Oczyszczanie naszego organizmu zawsze rozpoczynamy od jelita grubego.

Jelito grube spełnia jedną z najważniejszych roli w procesie zachowania stabilnego zdrowia. Wiedzieli o tym starożytni mędrcy, jogini tybetańscy i egipscy lekarze, że jelito grube powinno być utrzymywane w idealnym porządku, jeśli człowiek chce być zdrowy.

Jelito grube stanowi końcową część układu pokarmowego człowieka. Jego początkiem jest jelito ślepe (kątnica), na granicy którego w jelito grube wpada jelito cienkie, a kończy się odbytem. Całkowita długość jelita grubego wynosi około 2 m. Odcinki jelita grubego nazywają się: okrężnica wstępująca, poprzeczna i zstępująca i esowata.

jelito grube

Podstawowe funkcje jelita grubego

Funkcja wchłaniania – zachodzą procesy readsorpcji, wchłaniana jest glukoza, witaminy i aminokwasy, wytwarzane przez bakterie jelitowe, do 95% wody i elektrolity. Z 2000 g przetrawionego pokarmu, po procesie wchłaniania pozostaje 200-300 g kału.

Funkcja wydalania – masy kałowe przesuwają się w jelicie grubym wolno, w czasie 12-18 godz., ale nigdzie nie powinny się zatrzymać. Brak stolca od 24-32 godz. należy uznawać za zaparcie. W wyniku nieprawidłowego odżywiania, z dużą zawartością skrobi, wyrobów z mąki wysokiego przemiału, mięsem, serem, produktów słodkich, pokarm przechodząc przez jelito grube w fałdach zostawia  „osad”, z którego po odwodnieniu tworzą się kamienie kałowe. Nawet przy regularnym wypróżnianiu większość ludzi cierpi na ukryte rodzaje zaparcia.

Zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku w jelicie grubym zachodzą procesy gnicia i fermentacji. Produkty toksyczne tych procesów razem z wodą trafiają do krwiobiegu i wywołują samozatruwanie czyli autointoksykację jelitową. W rezultacie rozwijają się różne choroby całego organizmu jak również jelita grubego: różne rodzaje zapalenia, z powodu zastoju krwi w samej ściance jelita grubego – hemoroidy i żylakowatość, od długiego oddziaływania toksyn na jedno miejsce – polipy i rak.

Objawy zanieczyszczonego jelita grubego

  • zaparcia,
  • wzdęcia brzucha,
  • skórne egzemy, wągry,
  • alergie,
  • czarny nalot na zębach,
  • szary nalot na języku,
  • nieprzyjemny zapach potu i skóry,
  • nieświeży oddech.
Test na sprawdzenie prawidłowej pracy jelita grubego

Należy wypić 2 łyżki stołowe świeżego soku z buraka, nie prędzej niż dwie, trzy godziny po posiłku. Jeśli po 4 godzinach mocz zabarwi się na czerwono, to oznacza, że jelito grube nie spełnia swojej funkcji, świadczy o istnieniu nadżerek rozszczelniających błonę śluzową przewodu pokarmowego. Potocznie taki stan rzeczy nazywamy nieszczelnością jelit, co odpowiada rzeczywistości i daje wyobrażenie o tym, co jeszcze, prócz barwnika buraków, przedostaje się tą drogą do naszego organizmu.

Mikroflora jelita grubego nie tylko uczestniczy w końcowej fazie procesów trawiennych i pełni funkcje ochronną w jelicie, ale z błonnika produkuje cały szereg ważnych witamin (np. B1, B2, B6, B12, K, biotynę, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy i foliowy), aminokwasów, enzymów, hormonów i innych składników odżywczych. Do normalnej działalności mikroorganizmów niezbędne są określone warunki – mało kwaśne środowisko i błonnik. W większości jelit normalnie odżywiających się ludzi, warunki w jelicie grubym są dalekie od prawidłowych. Gnijące masy kałowe wytwarzają środowisko zasadowe. A to środowisko sprzyja narastaniu patogennej mikroflory.

Prawidłowa błona śluzowa jelita, zasiedlona bakteriami jelitowymi, stanowi barierę ochronną przed toksynami i bakteriami chorobotwórczymi. Na przykład pałeczki jelitowe wytwarzają witaminy z grupy B, które częściowo spełniają rolę nadzoru, hamują niekontrolowany rozrost tkanek i utrzymują odporność, stanowią barierę ochronną zabezpieczającą przed przed rakiem oraz wnikaniem groźnych grzybów i mikrobów.

Warto wiedzieć, że z jelit czerpiemy wszystkie składniki odżywcze, ale również toksyny.

Można wydać majątek na zdrową żywność, zioła, suplementy – bez efektu!  Zanieczyszczone jelita utrudniają ich wchłanianie i powodują wiele chorób. Dlatego, aby zapobiegać chorobom lub wyleczyć się z różnych chorób należy oczyścić cały organizm.

Zewnętrzne objawy złej pracy jelita grubego

Według danych licznych proktologów, w tym profesora A. M. Aminiewa założyciela szkoły proktologicznej w dawnym ZSSR w wieku 3 lat zaczynają się najróżniejsze choroby układu trawiennego. Przedstawiają oni zewnętrzne symptomy patologii i rodzaje patologii. Dzięki temu możemy się dowiedzieć czy nasze jelito jest zdrowe. Jeśli poniżej ukazane symptomy zaczęły was nękać dość często (prawidłowo nie występują), to warto zastosować program uzdrowienia jelita grubego.

  • zaparcie: język obłożony, nieprzyjemny oddech, nagłe bóle głowy, apatia, senność, uczucie ciężkości w dolnej części brzucha, wzdęcia, bóle i kurczenie w brzuchu, cuchnące gazy, utrata apetytu, stolec niecałkowity i oddawany z trudem, wysypka na skórze, nieprzyjemna woń ciała, skrytość, rozdrażnienie, mroczne myśli;
  • niespecyficzne wrzodziejące zapalenie jelita (zapalenie śluzówki jelita grubego, powstawanie wrzodów) stwierdza się u osób już od 10 roku życia, a zewnętrzne symptomy spotyka się u 60-75% chorych: patologiczna zmiana skóry, zapalenie śluzówki jamy ustnej, zapalenie spojówek, zapalenie stawów, choroby wątroby;
  • polipy dają o sobie znać pojawieniem się na szyi i pod pachami wiszących znamion;
  • czarny nalot na zębach wskazuje na występowanie ukrytej zmiany degeneracyjnej śluzówki jelita grubego, pokrycie jej czarną warstewką pleśni i braku witaminy A;
  • różnorodne dysfunkcje jelita grubego wpływają na skórę i śluzówki: zapalenie zatok, nieżyt nosa, angina, gruczolistość, zapalenie jamy ustnej, zapalenie dziąseł, zapalenie języka, bóle zębów, dychawica oskrzelowa, opryszczka zwykła.
Metody oczyszczania jelita grubego znajdziesz tutaj.

Odbudowa prawidłowej mikroflory w jelicie grubym

Prawidłowa mikroflora w jelicie grubym nie będzie nigdy zachowana, jeśli regularnie spożywamy produkty zawierające drożdże ciepłolubne. Drożdże, jak agresorzy, niszczą prawidłową mikroflorę. Trzeba zdecydowanie zrezygnować z chleba pieczonego na drożdżach i z produktów, które je zawierają. Zamieńcie chleb na drożdżach na chleb na naturalnym zakwasie (bez dodatku drożdży) oraz na kasze. Zmieńcie nawyki żywieniowe, połóżcie akcent na wykorzystanie świeżo wyciśniętych soków, sałatek, pełnoziarnistych kasz, wykiełkowanego ziarna, orzechów. Włączcie do posiłków jagody i jadalne zioła (najlepsze dziko rosnące), będzie to punktem wyjściowym dla  rozwoju prawidłowej mikroflory. Po takim posiłku już po kilkudziesięciu minutach od spożycia dochodzi do aktywizacji i rozmnożenia mikroorganizmów znajdujących się w przewodzie pokarmowym i śluzówce jelita grubego. Oprócz tego owoce, jagody i warzywa są podstawowym źródłem kwasów organicznych, które sprzyjają utrzymywaniu niezbędnego (słabo kwaśnego) odczynu pH w całym przewodzie pokarmowym. Produkty gotowane, białko, cukier przesuwają pH środowiska w stronę zasadową, sprzyjającą fermentacji i gniciu.

Kiedy jelito grube będzie czyste, koniecznie należy przystąpić do oczyszczania wątroby.

Oczyszczanie wątroby i pęcherzyka żółciowego znajdziesz tutaj.

7 komentarzy

  • Oczyszczone jelita to podstawa zdrowia. Nawet nie wiecie jak to lekkość wreszcie pozbyć się tego całego szlamu z jelit. Dopiero teraz wiem, że to co było tam latami mnie truło. Te wieczne zmęczenie, rozdrażnienie i paskudna cera. Wszystko minęło jak przeprowadziłam kurację błonnikiem witalnym. Polecam te ziarenka wszystkim dbającym o zdrowie.

  • Ja już się zaczynam gubić w tym wszystkim… „Produkty gotowane, białko, cukier przesuwają pH środowiska w stronę zasadową…”, w innych wpisach z kolei że takie produkty zakwaszają organizm. Ciężko to ogarnąć. 🙂

  • Czy mozna oczyszczać jelita wg Małachowa w okresie jak przeprowadza sie terapię suplementami naturalnymi w celu usunięcia patogenów? Czy mocz nie będzie za bardzo zanieczyszczony?
    Może ktoś odpowie na to pytanie?A moze autor ww informacji dotyczacej oczyszczania jelita grubego?Czy sa jakieś obostrzenia?

  • Na jelita to trzeba działać naturalnie i tylko naturalne produkty nie zaszkodzą nam. Właśnie zamówiłem Błonnik z akademiadetoksu.pl. Czekam na przesyłkę:)

  • Dziękuję za super porady. Pozwolę dodać jeszcze od siebie, że jedną z najbardziej cennych substancji warzyw- szczególnie zielonych warzyw liściastych, jest chlorofil roślinny. Chlorofil roślinny skutecznie wspomaga peralistykę jelit, likwiduje zaparcia, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, a także metali ciężkich oraz świetnie odkwasza organizm. Dlatego wielu dietetyków, których znam, bardzo często poleca swoim zabieganym klientom jedzenie kilku porcji warzyw dziennie. Polecam przeczytać każdemu bardzo ciekawy artykuł o wielu cennych właściwościach chlorofilu roślinnego http://synergypoland.pl/10-niesamowitych-korzysci-chlorofilu/
    Pamiętajmyo tym, aby starać się kupować warzywa ekologiczne, a nie te z masowej produkcji…

Pozostaw komentarz