Zupy

Żurek

Żurek
Składniki:
  • 5-10 dag parzonego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę (opcjonalnie)
  • 3-4 marchewki przekrojone na pół
  • 1 pietruszka przekrojona na pół
  • mały, cały kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 butelki żurku, polecam firmy Kowalewski (320ml butelka)
  • 1 kostka bulionu wegetariańskiego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
Wykonanie:

O – do 1,5 l wrzącej wody dodajemy:
O – tymianek
Z – marchewkę, pietruszkę
M – seler, cebulę w całości, czosnek, imbir, ziele angielskie, liść laurowy
W – bulion wegetariański

Gotuj do miękkości warzyw, wyjmij warzywa (możesz je użyć do sałatki) i dodaj:
D – żurek

O – majeranek, parzony wędzony boczek
Z – kminek
M – pieprz do smaku
W – sól do smaku

Żurek podajemy z ugotowanymi i położonymi na oddzielnym talerzu ziemniakami okraszonymi cebulką usmażoną na maśle, oliwie lub domowym smalcu ze skwarkami, posypane koperkiem. Zamiast boczku wędzonego można dodać usmażoną na oleju cebulkę w Przemianie Ziemia (Z).

żurek

Pozostaw komentarz