Składniki:
- 5-10 dag parzonego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę (opcjonalnie)
- 3-4 marchewki przekrojone na pół
- 1 pietruszka przekrojona na pół
- mały, cały kawałek selera
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1-2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1,5 butelki żurku, polecam firmy Kowalewski (320ml butelka)
- 1 kostka bulionu wegetariańskiego
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Wykonanie:
O – do 1,5 l wrzącej wody dodajemy:
O – tymianek
Z – marchewkę, pietruszkę
M – seler, cebulę w całości, czosnek, imbir, ziele angielskie, liść laurowy
W – bulion wegetariański
Gotuj do miękkości warzyw, wyjmij warzywa (możesz je użyć do sałatki) i dodaj:
D – żurek
O – majeranek, parzony wędzony boczek
Z – kminek
M – pieprz do smaku
W – sól do smaku
Żurek podajemy z ugotowanymi i położonymi na oddzielnym talerzu ziemniakami okraszonymi cebulką usmażoną na maśle, oliwie lub domowym smalcu ze skwarkami, posypane koperkiem. Zamiast boczku wędzonego można dodać usmażoną na oleju cebulkę w Przemianie Ziemia (Z).
Pozostaw komentarz