Zupy

Zupa z pieczonej dyni

zupa z pieczonej dyni

Dynia – słoneczne warzywo, jest świetna zarówno do dań słonych jak i słodkich wypieków. Jest niskokaloryczna, bardzo zdrowa i świetnym urozmaiceniem podczas różnych diet warzywnych.

Składniki:
  • 2 kg obranej, bez pestek i pokrojonej w grube kawałki dyni
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek (około 50 ml)
Wykonanie:

Do naczynia żaroodpornego wkładamy:
Z – dynię, polewamy oliwą i posypujemy
M – gałką muszkatołową, tymiankiem, pieprzem
W – solą

Całość starannie mieszamy, aż zioła dokładnie oblepią kawałki dyni. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C, na mniej więcej 40 minut, mieszamy od czasu do czasu. Miękką dynię miksujemy. Część puree z dyni wykorzystujemy do zrobienia zupy, resztę wkładamy do lodówki. Do puree dolewamy letniej wody (W), mieszamy. Gdy zupa jest za mało pikantna przyprawiamy pieprzem (M) i solą (W).

Dodatkowe informacje

Pieczona dynia jest podstawą do wielu dań, np. do naleśników, gofrów, ciasta, jako pasta do chleba, jako podstawa do innych zup, możemy ją przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni.

Do pieczenia użyłam dyni piżmowej „Musquée de Provence” (Muskat francuski). Ma miąższ pomarańczowy, gruby, soczysty, zwięzły o lekko owocowym aromacie. Po upieczeniu jest gęsta, nie wydziela się sok.

Jeśli mamy dynię Hokkaido, to nie trzeba obierać jej ze skórki – skórka jest jadalna.

zupa z pieczonej dyni

zupa z pieczonej dyni

 

Pozostaw komentarz