Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy

zupa z czerwonej soczewicy
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra? 

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajanego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Ponadto soczewica zawiera sporo błonnika, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu.

Składniki:
  • 3 duże marchewki pokrojone
  • 1 duża pietruszka pokrojona
  • kawałek selera pokrojony
  • 0,5 pora pokrojonego
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (może być kminek mielony)
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 1 ½ łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki
Wykonanie:

Do garnka wlej 1,5 – 2 litry wrzącej wody i dodawaj:

O – kurkumę
Z – marchewkę, pietruszkę
M – seler, por, szczyptę pieprzu
W – opłukaną w zimnej wodzie soczewicę, szczyptę soli
D – bazylię
O – połowę tymianku, gotowaną wodę gdy zupa jest za gęsta
Z – połowę kminu rzymskiego (najlepiej się komponuje), połowę masła
M – czosnek, czubrycę czerwoną
W – szczyptę soli
D – sok z cytryny
O – resztę tymianku
Z – resztę masła, można jeszcze dodać kminu dla udoskonalenia smaku
M – pieprz, oregano
W – sos sojowy
D – zupę posyp pokrojoną natką pietruszki

zupa z czerwonej soczewicy

Pozostaw komentarz