Zupy

Zupa pomidorowa

zupa pomidorowa.
Wypróbuj!

Zupa zrobiona z przecieru własnej produkcji lub ze świeżych pomidorów ma niepowtarzalny smak. Możesz ją jeść latem dość często, ale zimą gotuj ją rzadko i to z dodatkiem mięsa (oprócz mięsa kurczaka). Dlaczego? Zupa pomidorowa ma właściwości ochładzające, kurczak też.

Składniki na około 2,5 l zupy:
  • po 3 łyżki ryżu białego i pełnoziarnistego
  • 2-3 średnie marchwie pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • kawałek selera pokrojony w kostkę
  • 0,5 pora pokrojonego w piórka
  • 1 średnia cebula pokrojona
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 200- 300 ml pasty pomidorowej lub przecier najlepiej ze swojej spiżarki
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • pieprz czarny, ziołowy, cayenne do smaku
  • sól
Wykonanie:

O – do gotującej wody (około 2 l) dodawaj:
O – kurkumę
Z – marchew, pietruszkę
M – seler, por, cebulę, czosnek
M – ryż biały i pełnoziarnisty opłukany w zimnej wodzie
M – pieprz czarny, ziołowy, cayenne
W – sól

Gotuj do miękkości warzyw i dodaj:
D – przecier pomidorowy, bazylię

O – tymianek
Z – masło
M – oregano, pieprz jeśli jest za mało ostra
W – sól do smaku
D – natkę pietruszki

zupa pomidorowa

Pozostaw komentarz