Zupy

Zupa kokosowa z soczewicą

zupa1
Składniki:
  • 3/4 namoczonej na kilka godzin czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka kaszy jęczmiennej
  • 2-3 marchewki pokrojone w cienkie krążki
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 mały przecier pomidorowy lub 1 mały słoik przecieru własnej produkcji
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 cm imbiru startego na tarce
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • kawałek papryczki chilli
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
Wykonanie:

Soczewicę namocz, np. na noc, przelej zimną wodą, aż woda będzie czysta.

O – wlej do garnka kilka łyżek gorącej wody
Z – wlej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę, gdy będzie szklista dodaj:
M – imbir, posiekaną papryczkę chilli, kolendrę
W – kaszę jęczmienną
D – ocet jabłkowy
O – kurkumę, kozieradkę i około 5 szklanek wrzątku
Z – marchewkę
M – pieprz, opłukaną soczewicę

Gotuj do momentu gdy marchewka i soczewica będzie miękka i dodaj:

W – sól
D – przecier pomidorowy
O – wrzątek gdy zupa jest za gęsta, gotuj około 3 minuty i wlej:
Z – mleko kokosowe

Źródło: Anna Krasucka, Akademia Odżywiania dla Zdrowia PIĘĆ SMAKÓW

Pozostaw komentarz