Zupy

Zupa kartoflanka

zupa kartoflanka
Składniki:
  • 2-3 marchewki grubo pokrojone
  • 2-3 pietruszki przekrojone na pół
  • mały kawałek selera
  • 4-5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 100-150 ml 18% śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej razowej lub kukurydzianej
  • 2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
Wykonanie:

O – do 1,5 l gotującej wody dodaj kurkumę
Z – marchewkę, pietruszkę, ziemniaki
M – seler, czosnek w całości, imbir, pieprz ziołowy
W – sól i gotuj do miękkości warzyw, a następnie dodaj:
D – sok z cytryny, dobrze rozmieszaną w szklance śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody
O – lubczyk, tymianek
Z – masło
M – pieprz czarny do smaku
W – sól do smaku

Wyjmij z zupy seler i pietruszkę. Na koniec zupę posyp natką pietruszki.

Pozostaw komentarz