Zupy

Zupa dyniowa

zupa z dyni szybka

Pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu zupa dyniowa, delikatnie pachnąca ziołami. Jest lekko pikantna, gęsta i rozgrzewająca.

Składniki:
  • 1,5 kg dyni obranej i grubo pokrojonej
  • 1 średnia cebula pokrojona
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml mleka kokosowego
  • oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli
  • 1 cm utartego świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • 0,5 łyżeczki kozieradki
  • 0,5 łyżeczki kuminu lub kminku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
Wykonanie:

O – do około 3/4 litra wrzącej wody wrzuć:
Z – dynię

W tym samym czasie rozgrzej patelnię i dodaj:
Z – oliwę, kumin lub kminek
M – cebulę, czosnek, imbir, kolendrę, kozieradkę, ostrą paprykę, chwilę smaż przyprawy i dodaj do garnka z gotującą się dynią.
M – popieprz do smaku
W – dodaj soli do smaku
D – soku z cytryny
O – kurkumę

Gotuj do miękkości dyni. całość zmiksuj, dolej gorącej wody gdyby zupa była za gęsta (O) i na koniec dodaj mleko kokosowe (Z). Zupa jest również dobra bez mleka kokosowego, dodaj w to miejsce olej sezamowy lub oliwę z oliwek lub masło klarowane.
Zupę można podawać samą lub z grzankami, posypaną uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

zupa z dyni szybka1

zupa z dyni szybka 2

Pozostaw komentarz