Zupy

Zupa cebulowa

zupa cebulowa
Dlaczego cebula jest dobra?

Cebula jest unikatowym warzywem na świecie. Zawiera naturalną substancję, która nie dopuszcza do zakrzepów krwi. A co jest najwspanialsze? Jeśli już mamy w żyłach zakrzepy, to przy częstym zjadaniu cebuli, te zakrzepy z biegiem czasu rozpuszczają się.

Cebula posiada właściwości  antybiotyczne i antyseptyczne, przeciwcukrzycowe, używana jest jako środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy.  W medycynie dobre wyniki daje stosowany przy wzdęciach i zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego. Ponadto obniża ciśnienie krwi i działa żółciopędnie, jak również hamuje rozwój bakterii i grzybów pleśniowych.

Cebula prawie w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem tylko jednej – smażenia bez pokrywki.

Składniki:
  • 30 dag cebuli uduszonej na maśle klarowanym
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 bazylii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub 30 ml białego wina wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:

O – do 1 l wrzącej wody lub wywaru z warzyw dodaj:
O – kurkumę
Z – gałkę muszkatołową, pokrojoną cebulę uduszoną na maśle
M – imbir
W – sól

Gotuj do miękkości cebuli, jeśli chcesz zupę krem, zmiksuj i dodaj:
D – bazylię, sok z cytryny lub wino

O – majeranek, wrzątek do uzupełnienia ilości zupy
Z – kminek
M – pieprz
W – sól

zupa cebulowa

Pozostaw komentarz