Zupy

Zupa botwinka

zupa botwinka
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra? 

Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawierają dużą ilość witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.

Składniki:
  • 3 średnie marchewki pokrojone
  • 1 pietruszka pokrojona
  • 1-2 cebule pokrojone
  • 0,5 kg pokrojonej botwinki z liśćmi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki świeżego koperku
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta tymianku (może być świeży)
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki majeranku (może być świeży)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól do smaku
Wykonanie:

O – do około 2-3 l wrzątku dodać szczyptę tymianku i kurkumy
Z – marchewkę, pietruszkę
M   – cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, pieprz cayenne
W – sól
D – botwinkę

Gotuj do miękkości warzyw i dodaj:
D – posiekany koperek, mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie, dosmakuj cytryną

O – uzupełnij zupę wrzątkiem i dodaj:
O – majeranek
Z – masło
Do zupy możesz podać jajko ugotowane na twardo lub młode ziemniaki smażone z kminkiem.

Na podstawie: „Filozofia zdrowia” – Anna Ciesielska

botwinka

Pozostaw komentarz