Zupy

Wegetariańska zupa fasolowa

zupa fasolowa

Według TMC jesień jest okresem, w którym już czuć, że skończyła się letnia „eksplozja ognia”, przyroda zwalnia, schładza się, zatrzymuje. Coraz chłodniejsze dni powodują, że potrzebujemy się rozgrzać, gdyż organizm sam sygnalizuje konieczność odmiany. Zupa fasolowa, lekko gęsta i aromatyczna, pachnąca przyprawami jest odpowiednia na rozgrzewkę w te chłodne dni. W naszym polskim klimacie zupy rozgrzewające pomagają nam diametralnie poprawić naszą odporność.

Składniki:

  • 1 szklanka białej fasoli
  • 3 średnie pokrojone marchewki
  • 1 pokrojona pietruszka
  • średniej wielkości kawałek pokrojonego selera
  • 1/2 małego pokrojonego pora
  • 1-2 drobno pokrojone cebule
  • 2-3 pokrojone ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • szczypta kurkumy
  • 2 suszone grzybki
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • natka pietruszki do posypania zupy
  • sól
  • pieprz
  • do 1 litra wrzątku

Wykonanie:

Fasolę namocz poprzedniego dnia wieczorem, wodę odlej, nalej świeżą w ilości około 2-3 cm ponad fasolę i gotuj na początku na mocnym ogniu, około 10 min, bez pokrywki. Następnie garnek przykryj pokrywką i gotuj do miękkości.  Do innego suchego i rozgrzanego garnka wrzuć:

Z – cebulę i podpiecz cały czas mieszając
O – wlej wrzątek, wsyp kozieradkę
Z – pokruszone grzyby, marchew
M – por, pieprz.

Gotuj do miękkości warzyw i dodaj:
W – 1/2 ilości ugotowanej fasoli, resztę fasoli razem z wodą zmiksuj i dodaj do zupy, sól
D – ocet jabłkowy
O – cząber, majeranek, tymianek, paprykę wędzoną
Z – masło
M – rozgnieciony czosnek
W – sos sojowy

Na koniec zupę posyp natką pietruszki.

Pozostaw komentarz