Zupy

Krupnik aromatyczny

krupnik
Czy wiesz, że…

Krupnik ugotowany z dużą ilością warzyw i pysznych przypraw to aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo zdrowa zupa, szczególnie polecana w chłodne dni. Kasza jest bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę – paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym kasza zawiera więcej cennych składników odżywczych.

Składniki:
  • 3-4 średnie marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 duża pietruszka pokrojona w kostkę
  • kawałek selera pokrojony w kostkę
  • mały por pokrojony w piórka
  • 3-4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej pół na pół z pęczakiem (1 łyżka na 1 osobę)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 suszony podgrzybek
  • koperek
  • natka z pietruszki
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • bulion wegetariański
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz czarny
Wykonanie:

O – do 1,5 l wody gotowanej dodaj:
O – kurkumę, tymianek
Z – marchewkę, pietruszkę
M – seler, por, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, opłukaną kaszę jęczmienną pół na pół z pęczakiem
W – sos sojowy
D – bazylię
O – lubczyk, wodę gotowaną gdy zupa jest za gęsta
Z – pokrojone ziemniaki, starty lub pokruszony podgrzybek, połowę masła
M – czosnek, pieprz
W – bulion wegetariański
D – koperek, nać z pietruszki, sok z cytryny
O – lubczyk
Z – resztę masła

aromatyczny krupnik

Pozostaw komentarz