Zupy

Kapuśniak

kapuśniak
Składniki:
  • wołowina (antrykot) około 30-50 dag
  • 2 duże marchewki pokrojone
  • 1 duża pietruszka pokrojona
  • duży kawałek selera pokrojony
  • 2 cebule pokrojone drobno
  • mały por pokrojony
  • 20-30 dag kapusty kiszonej pokrojonej
  • 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kostka warzywna wegetariańska
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
Wykonanie:

Do garnka lub szybkowaru wlej:

O – około 1 litra gorącej wody i dodaj szczyptę tymianku, szczyptę kurkumy
Z – wołowinę
Gdy mięso ugotuje się, pokrój go na kawałki i dodaj:

M – kaszę jęczmienną, liście laurowe, ziele angielskie
W – troszkę soli
D – kapustę kiszoną
Gotuj około 0,5 godziny, aż kapusta zmięknie. Do innego większego garnka wlej:

O – niedużą ilość wody (ok.1-1,5 litra) i wrzucaj kolejno:
Z – marchewkę, pietruszkę
M – seler, cebulę, por, pieprz czarny
W – kostkę warzywną wegetariańską
Gdy warzywa zmiękną dodaj ugotowane mięso z kapustą i dopraw kolejno smakami:

O – resztą kurkumy i tymiankiem, dodaj gotowanej wody gdy zupa jest za gęsta
Z – kminkiem
M – imbirem, pieprzem ziołowym i czarnym
W – solą do smaku
D – sokiem z kapusty jeśli zupa jest za mało kwaśna

Kapuśniak podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami według 5 Przemian z usmażoną cebulką na maśle klarowanym, oleju lub domowym smalcu.

kapuśniak

Pozostaw komentarz