Zupy

Chiński rosół drobiowy wzmacniający

chiński rosół drobiowy
Składniki:
  • 1/2 kurczaka (hodowanego naturalnie)
  • 2 duże całe marchewki
  • 1 dużą całą pietruszkę
  • 2 ziemniaki
  • 1 cała cebula
  • 1 por
  • 1 łyżkę ugotowanej fasoli (można dodać fasolę z puszki)

(czerwona – wzmacnia nerki, czarna-wzmacnia narządy płciowe, biała-wzmacnia pęcherz)

  • mała garść suszonych grzybków
  • liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • około 0,5 cm korzenia imbiru
  • odrobinę soli
Wykonanie:

Wszystkie składniki należy dodawać w określonej kolejności i czasie. Ma to  bowiem znaczenie dla działania rosołu.

O – zagotuj 3 litry wody i dodaj:
O – tymianek, majeranek, rozmaryn, liść laurowy, gotuj  2-5 min i dodaj:
Z –  marchewki, pietruszkę, ziemniaki, suszone grzybki, gotuj 2-5 min i dodaj:
M – cebulę, por, korzeń imbiru, gotuj 2-5 min i dodaj:
W – sól, ugotowaną fasolę, gotuj  2-5 min i dodaj:
D – 1/2 kurczaka

Przykryj garnek i gotuj rosół na małym ogniu przez 4-5 godzin.

Wyjmij warzywa i mięso, rosół przecedź, pij ciepły 3-4 razy dziennie, przechowuj w chłodzie, ale raczej poza lodówką, nie dłużej niż 2 dni.

Ważne !

Rosół zażywa się jak lekarstwo, pijąc po filiżance 3-4 razy dziennie.

Rosół ma działanie silnie wzmacniające. Polecany jest dla osób przeziębionych, osłabionych, po przebytych chorobach, dla osób starszych, kobiet po urodzeniu dziecka.

chiński rosół drobiowy

Pozostaw komentarz