Dania bezmięsne Dania główne Zdrowe przepisy

Tarta ze szpinakiem, brokułem i serem feta

tarta ze szpinakiem, brokułem i serem feta
Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 paczka szpinaku, ok.200-250 g
  • 1 szt sera feta
  • 1 jajko
  • ok. 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • 3-4 łyżki orzeszków pinii lub orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • szczypta imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 2 paczki gotowego ciasta francuskiego
Wykonanie:

Z - brokuł rozdrobnij na małe różyczki, obgotuj w wodzie ok. 2-3 min, przelej zimną wodą
Z – szpinak umyj, odsącz, wrzuć na patelnię i gdy lekko zwiędnie, przełóż na sito i odciśnij wodę
Brokuł i szpinak włóż do miski i dodaj:
M – imbir
W – pokrojne na kawałki suszone pomidory
D – pokrojony w kostkę ser feta
O – kurkumę
O/Z – zarumienione na patelni orzeszki
Lekko wszystko wymieszaj i dodaj:
Z – roztrzepane jajko z gałką muszkatałową, wymieszaj.

Formę, ok. 25 cm średnicy (może być tortownica) posmaruj olejem z pomidorów, rozłóż jeden płat ciasta, tak aby część ciasta wystawała, drugie ciasto pokrój na trzy kawałki, dwa kawałki dolep po obu stronach formy (zdjęcie), wyłóż farsz, zawiń wystające ciasto do środka, ostatnim kawałkiem przykryj ciasto, posmaruj na wierzchu olejem z pomidorów. Włóż do gorącego piekarnika, nastawionego na 180 stopni. piec ok. 30 min.
Tartę można podawać z jogurtem lub tzatzikami, sama bez sosu smakuje również wyśmienicie.

tarta ze szpinakiem, brokułem i serem feta

tarta ze szpinakiem, brokułem i serem feta

tarta ze szpinakiem, brokułem i serem feta

tarta ze szpinakiem, brokułem i serem feta

Pozostaw komentarz