Dania bezmięsne Zdrowe przepisy

Tarta z kapustą i grzybami

tarta z kapustą kiszoną

Pyszna pachnąca grzybami tarta, jest świetna jako danie nie tylko na święta, można ją podać z czerwonym barszczykiem. Przygotowanie tarty można rozłożyć w czasie, dzień wcześniej upiec ciasto na spód oraz przygotować nadzienie z kapusty i grzybów. Później wystarczy wyłożyć farsz na gotowy spód, udekorować i wszystko razem zapiec.

Składniki na farsz:
  • około 3/4 – 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego lub sojowego
  • pieprz
  • kurkuma
Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej (lepiej orkiszowa)
  • 15 dag masła zimnego
  • 5 żółtek
  • szczypta stewii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
Wykonanie:

Z – grzyby suszone opłucz w wodzie (aby pozbyć się piasku), przełóż je do garnka i zalej:
O – 1 szklanką ciepłej wody, gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie
Wyjmij grzyby z wody i pokrój na cienkie paseczki.

Do innego garnka wrzuć:
D – pokrojoną kiszoną kapustę i zalej:
O – wodą z grzybów i 0,5 szklanką gorącej wody, gotuj aż kapusta będzie miękka, ale jeszcze chrupka
Z – dodaj pokrojone grzyby i wymieszaj

Rozgrzej dużą patelnię i dodaj:
Z – olej, cebulę i smaż często mieszając, aż się zeszkli
Z – dodaj kapustę z grzybami, dokładnie wymieszaj i trzymaj na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje
M – dopraw świeżo mielonym pieprzem
W – sosem sojowo-grzybowym
Kapusta powinna mieć wyraźny, mocno pieprzny smak.

Na stolnicy, blacie kuchennym lub w dużej misce wymieszaj:
D – przesianą mąkę
O – kurkumę
Z – żółtka, stewię, masło i posiekaj je na małe kawałki
M – imbir
W – szczyptę soli
D – śmietanę

Szybko wyrób gładkie ciasto, odłóż około 1/4 na dekorację. Podsypując mąką, rozwałkuj ciasto na cienki placek (3-4 mm), nawiń na wałek i przenieś na formę. Odetnij nadmiar ciasta, zrób widelcem kilka nakłuć. Włóż formę na 0,5 godz. do lodówki.  Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż na nim papier do pieczenia, wsyp fasolę lub piec ciasto bez obciążenia, wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut – kiedy brzegi będą lekko zarumienione, wyjmij ciasto.

Na podpieczony spód wyłóż nadzienie. Z odłożonego ciasta wykrój gwiazdki lub inne kształty, ułóż je na wierzchu tarty i posmaruj  roztrzepanym żółtkiem. Wstaw tartę do gorącego piekarnikach na 15-18 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią.

Podawaj na gorąco lub zimno najlepiej z czerwonym barszczykiem.

Pozostaw komentarz