Pyszna pachnąca grzybami tarta, jest świetna jako danie nie tylko na święta, można ją podać z czerwonym barszczykiem. Przygotowanie tarty można rozłożyć w czasie, dzień wcześniej upiec ciasto na spód oraz przygotować nadzienie z kapusty i grzybów. Później wystarczy wyłożyć farsz na gotowy spód, udekorować i wszystko razem zapiec.
Składniki na farsz:
- około 3/4 – 1 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula drobno pokrojona
- 5 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego lub sojowego
- pieprz
- kurkuma
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej (lepiej orkiszowa)
- 15 dag masła zimnego
- 5 żółtek
- szczypta stewii (opcjonalnie)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
Wykonanie:
Z – grzyby suszone opłucz w wodzie (aby pozbyć się piasku), przełóż je do garnka i zalej:
O – 1 szklanką ciepłej wody, gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie
Wyjmij grzyby z wody i pokrój na cienkie paseczki.
Do innego garnka wrzuć:
D – pokrojoną kiszoną kapustę i zalej:
O – wodą z grzybów i 0,5 szklanką gorącej wody, gotuj aż kapusta będzie miękka, ale jeszcze chrupka
Z – dodaj pokrojone grzyby i wymieszaj
Rozgrzej dużą patelnię i dodaj:
Z – olej, cebulę i smaż często mieszając, aż się zeszkli
Z – dodaj kapustę z grzybami, dokładnie wymieszaj i trzymaj na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje
M – dopraw świeżo mielonym pieprzem
W – sosem sojowo-grzybowym
Kapusta powinna mieć wyraźny, mocno pieprzny smak.
Na stolnicy, blacie kuchennym lub w dużej misce wymieszaj:
D – przesianą mąkę
O – kurkumę
Z – żółtka, stewię, masło i posiekaj je na małe kawałki
M – imbir
W – szczyptę soli
D – śmietanę
Szybko wyrób gładkie ciasto, odłóż około 1/4 na dekorację. Podsypując mąką, rozwałkuj ciasto na cienki placek (3-4 mm), nawiń na wałek i przenieś na formę. Odetnij nadmiar ciasta, zrób widelcem kilka nakłuć. Włóż formę na 0,5 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż na nim papier do pieczenia, wsyp fasolę lub piec ciasto bez obciążenia, wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut – kiedy brzegi będą lekko zarumienione, wyjmij ciasto.
Na podpieczony spód wyłóż nadzienie. Z odłożonego ciasta wykrój gwiazdki lub inne kształty, ułóż je na wierzchu tarty i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw tartę do gorącego piekarnikach na 15-18 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią.
Podawaj na gorąco lub zimno najlepiej z czerwonym barszczykiem.
Pozostaw komentarz