Śniadania

Zupa śniadaniowa

Zupa śniadaniowa
Składniki:
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 3-4 łyżki kaszy jaglanej
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 1 duże kwaśne jabłko starte na tarce z dużymi oczkami, np. szara reneta
  • kilka pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 kopiasta łyżka rodzynek opłukanych wrzącą wodą
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
Wykonanie:

O – do wrzącej wody dodaj kurkumę
Z – kaszę jaglaną, rodzynki
M – płatki owsiane, imbir
W – sól
Gotuj około 10 min, a potem dodaj:

D – utarte jabłko
O – orzechy włoskie, wrzącą wodę jeśli trzeba uzupełnić ilość zupy
Z – masło
Gotuj jeszcze chwilkę. Jeśli lubisz, zupę możesz posypać  zmielonym siemieniem lnianym (Z).

Informacja

Możesz zastosować wymiennie kaszę kukurydzianą (Z), płatki pszenne (D), płatki jęczmienne (M). Jeśli nie masz czasu rano gotować, ugotuj kaszę bez jabłka, ostudź i wstaw do lodówki, rano dodaj jabłko itd. Na zdjęciu widać, że zupa jest dość gęsta, taką lubimy.

zupa śniadaniowa

Pozostaw komentarz