Śniadania

Zupa śniadaniowa z dyni

Zupa śniadaniowa z dyni
Warto wiedzieć!

Dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a świeże pestki dyni są kopalnią wielu minerałów i witamin, pomagają również pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.

Składniki:
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka mleka
  • około 40 dag pokrojonej dyni
  • 7-8 łyżek kaszy manny
  • 1-2 łyżeczki masła
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • nasiona słonecznika
  • sól
Wykonanie:

O – do ciepłego garnka wlej wrzącą wodę i dodaj:
O – kurkumę
Z – pokrojoną dynię
Gotuj do momentu gdy dynia będzie miękka i dodaj:

Z – mleko, masło
M – imbir, kardamon
W – sól
D – kaszę mannę (syp powoli jednocześnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki)

Jeśli zupa jest za rzadka dodaj jeszcze kaszy manny (D), jeśli jest za gęsta dodaj wrzącą wodę (O). Gotuj na wolnym ogniu około 3 minut. Zupę zmiksuj, posyp nasionami słonecznika.

zupa śniadaniowa z dyni
zupa śniadaniowa z dyni

Pozostaw komentarz