Śniadania

Wiosenna jajecznica

jajecznica
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra?

Jajko, poza funkcją reprodukcji organizmów, od zawsze było jednym z najcenniejszych elementów diety w łańcuchach pokarmowych, począwszy od mikroorganizmów, przez dinozaury, a na współczesnych drapieżnikach i… ludziach kończąc.

Ta doskonała forma pokarmu jest darem, z którego korzystać powinniśmy bez obaw i w pełni ufając sile natury, której doświadczenia rzędu setek milionów lat są nie do przecenienia w porównaniu z historią ludzkości czy naszej cywilizacji.

Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jod. Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień.

Składniki:
  • 4 jajka (z wolnego wybiegu)
  • 1 cebulka drobno pokrojona
  • kawałek papryki pokrojony
  • szczypiorek
  • szczypta tymianku suszonego lub świeżego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • pieprz czarny i cayenne do smaku
  • sól do smaku
Wykonanie:

Z – na patelni podsmaż na maśle cebulkę, dodaj paprykę, krótko smaż i posyp:
M – pieprzem czarnym, cayenne
W – solą
D – dodaj szczypiorek
O – tymianek
Z – wbij jajka
Smaż aż białko się lekko zetnie, mieszając delikatnie, tak aby żółtka się nie rozlały, na końcu przebij żółtka, poczekaj, aż się lekko zetną.

wiosenna jajecznica

Pozostaw komentarz