Śniadania

Kasza kukurydziana z owocami

kasza kukurydziana z owocami
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra?

Kasza kukurydziana ma dużą zawartość witaminy A, a witamina ta w naszym ciele odpowiada przede wszystkim za piękny i zdrowy wygląd skóry (zapobiega m.in. jej twardnieniu i suchości). Chroni również nasz wzrok i prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku. Jest dobra przy przy problemach z trawieniem, nadwadze, gromadzeniu wody w organizmie, wewnętrznym niepokoju, jest idealna dla dzieci.

Składniki:
  • ¾ szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1 duże pokrojone jabłko
  • 1 pokrojony banan
  • 1 łyżka rodzynek
  • 3 morele suszone na słońcu
  • 3 daktyle
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka ziaren dyni
  • 1 płaska łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • kilka pokrojonych orzechów włoskich
  • szczypta soli
Kasza kukurydziana, wykonanie:

O – do 2,5 szklanki gotującej wody dodaj powoli sypiąc:
Z – kaszę kukurydzianą, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając i dodaj:
Z – masło, połowę cynamonu
M – połowę kardamonu
W – sól
D – sok z cytryny
O – wrzącą wodę gdy potrzeba

Owoce, wykonanie:

O – w gorącym garnku gotuj w małej ilości wody:
Z – rodzynki, morele i daktyle – opłukane wrzącą wodą, posiekane, dodaj resztę cynamonu
M – imbir, resztę kardamonu
W – szczyptę soli
D – jabłko, parę kropli cytryny
O – kurkumę
Z – banana, nasiona dyni, słonecznika, lnu

Gotuj kaszę i owoce chwilę. Nakładaj na talerz polentę obok owoce, posyp prażonymi orzechami włoskimi. Możesz dodać owoce sezonowe, np. truskawki (D).

kasza kukurydziana z owocami

Pozostaw komentarz