Śniadania

Płatki owsiane z różnymi owocami

płatki owsiane z różnymi owocami
Składniki (1 porcja):
  • 4 duże łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego
  • dowolne owoce: maliny, jagody, brzoskwinie, truskawki
Wykonanie:

Do garnka wrzuć:
W – płatki owsiane, zlej zimną wodą, tak aby wody było około 1-2 cm ponad płatki i dodaj:
Z – pestki dyni, słonecznika
Gotuj płatki 2-3 minuty.

Z – w innym małym garnku rozpuść masło, dodaj opłukane rodzynki
W – kardamon, imbir
D – pokrojone jabłko
O – kurkuma
Smaż wszystko chwilę, aż jabłka lekko zmiękną.

Wyłóż na talerz płatki, uduszone jabłko, dodaj świeże owoce, udekoruj jogurtem i posyp zmielonym siemieniem lnianym.

płatki owsiane z różnymi owocami 2

płatki owsiane z różnymi owocami 4

Pozostaw komentarz