Śniadania

Owsianka jabłkowo-rodzynkowa

owsianka jabłkowo-rodzynkowa
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra? 

Pożywne ciepłe śniadanie złożone z węglowodanów to „pokarm dla mózgu”, zwiększa koncentrację, jest łatwiej strawne, daje siły na całe przedpołudnie. Jedząc śniadanie złożone z płatków lub kasz zmniejsza się po kilku dniach wilczy apetyt na słodycze.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 i ¼ szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 duże słodkie jabłko
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepszy własnej produkcji)
  • 3,5 szklanki wody
  • szczypta soli
Wykonanie:

O– zagotuj wodę, dodaj kurkumę
Z– opłukane gorącą wodą rodzynki, cynamon, pokrojone w plasterki jabłko
M – kardamon, gałkę muszkatołową, wsyp płatki owsiane
W – sól

Mieszaj cały czas, aż płatki wchłoną wodę. Jeśli owsianka jest za gęsta dodaj trochę letniej wody (W). Wyłóż do miseczek, polej jogurtem (D), możesz trochę posypać kurkumą (O) i cynamonem (Z).

owsianka

Pozostaw komentarz