Śniadania

Kasza kukurydziana z jajkiem

Kasza kukurydziana z jajkiem
Składniki:
  • ¾ szklanki kaszy kukurydzianej
  • 2,5–3 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1-2 jajka na osobę
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • szczypiorek
Wykonanie:

O – do garnka z wrzącą wodą wsypuj powoli cały czas mieszając, aby nie powstały grudki
Z – kaszę kukurydzianą, połowę masła
M – imbir, gałkę muszkatołową
W – sól
D – sok z cytryny
O – paprykę mieloną

Na gorącą patelnię włóż:

Z – resztę masła, wbij jajka
M – posyp pieprzem
W – solą
D – szczypiorkiem
Przykryj pokrywką i poczekaj, aż białko się zetnie. Najlepiej kupić kaszę kukurydzianą w sklepach ekologicznych wolną od GMO. 

Śniadanie to ma działanie odżywcze, lekko rozgrzewające i wzmacnia Chi.

kasza kukurydziana z jajkiem

Pozostaw komentarz