Śniadania

Kasza jaglana ze śliwkami

kasza jaglana ze śliwkami
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra? 

Pogoda w naszym kraju nas nie rozpieszcza, większość dni jest chłodnych, śniadanie z prażonej kaszy jaglanej, śliwek suszonych i wina silnie rozgrzewa i odżywia, pobudza naszą energię (Czi). Zamiast wina możesz dodać szczyptę kurkumy. Jedz tą potrawę wtedy, gdy na dworze jest zimno.

Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 10 dag śliwek suszonych
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 płaską łyżeczkę ziaren kolendry
  • 0,5 cm imbiru świeżego lub 0,5 łyżeczki mielonego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego lub półsłodkiego
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • szczypta soli
Śliwki suszone, wykonanie:

O – do rozgrzanego garnka wlej około 0,5 szklanki wody wrzącej i dodaj:
–  opłukane i pokrojone suszone śliwki, cynamon
M – goździki, kolendrę zmiażdżoną w moździerzu
M – utarty lub posiekany imbir świeży lub mielony
W – szczyptę soli
D – sok z cytryny
O – czerwone wino
Gotuj kilka minut. Zamiast suszonych śliwek możesz dodać świeże śliwki w przemianie (D).

Kasza jaglana, wykonanie:

O – w  rozgrzanym garnku prażyć ciągle mieszając:
Z – kaszę jaglaną
O – zalać wrzącą wodą (powoli bo może wykipieć), odlać wodę
O – ponownie zalać wrzącą wodą (2,5 szkl.) i gotować do miękkości
Dodaj do kaszy przygotowane śliwki i wymieszaj. Posyp prażonymi orzechami.

kasza

Pozostaw komentarz