Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra?
W naszym klimacie większość dni jest chłodnych, prażona kasza jaglana ma większe działanie osuszające wilgoć w organizmie, wręcz energetycznie ogrzewa wychłodzone narządy. Szczególnie wzmacnia śledzionę, która jest często osłabiona poprzez nadmierne spożywanie śluzotwórczych produktów takich jak, np. nabiał, jogurt.
Składniki:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki ciemnych (niesiarkowanych) rodzynek
- 3 ciemne (niesiarkowane) morele
- 3 daktyle
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 2-3 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka masła
- 0,5 cm świeżego imbiru lub 0,5 łyżeczki mielonego
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
Wykonanie:
O – podgrzej garnek i wsyp:
Z – kaszę jaglaną, ciągle mieszając praż aż będzie pachniała, zalej bardzo powoli wrzącą wodą, zlej wodę z nieczystościami, wlej ponownie wrzącą wodę w ilości 3 szklanki i dodaj:
Z – opłukane gorącą wodą rodzynki, morele, daktyle, żurawinę (morele i daktyle pokrój)
M – posiekany drobno imbir, kardamon
W – sól
D – sok z cytryny
O – gorącą wodę jeśli potrzeba, kurkumę, posiekane orzechy
Z – masło
Zblizaja sie urodziny corki i chce zaskoczyc Rodzine, ze z kaszy jaglanej tez robi sie slodkosci. Ostatnio smieja sie ze mnie, ze kasza jaglana jest u mnie wszedzie a ja mam przeciez Misje