Śniadania

Kasza jaglana z truskawkami

Kasza jaglana z truskawkami
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra? 

Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Przede wszystkim nie uczula, dzięki czemu wszystkie osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą sięgać po nią każdego dnia zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość energetyczną. Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i odkwasza organizm.

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 daktyle
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • około 20 dag truskawek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:

O – podgrzej garnek i wsyp:
Z – kaszę jaglaną, ciągle mieszając praż aż będzie pachniała, zalej bardzo powoli wrzącą wodą, zlej wodę z nieczystościami, wlej ponownie wrzącą wodę w ilości ok. 2,5 szklanki i dodaj:
Z – opłukane gorącą wodą rodzynki, daktyle – pokrój), masło
M – imbir, kardamon
W – sól
D – sok z cytryny, gotuj aż kasza będzie miękka, dodaj truskawki pokrojone na pół
O – kurkumę, gorącą wodę gdy kasza jest za gęsta
Z – miód

Posyp kaszę uprażonymi orzechami.

kasza jaglana z truskawkami

Pozostaw komentarz