Śniadania

Kasza gryczana z warzywami

kasza gryczana z warzywami
Wypróbuj!

Śniadanie z kaszy gryczanej? Większość z nas podaje ją do obiadu, ale na śniadanie zimą jest wyjątkowa, ponieważ ma działanie rozgrzewające. Oczyszcza i wzmacnia jelito, naczynia włosowate i krwionośne, przeciwdziała hemoroidom, zmniejsza ciśnienie krwi. Kasza gryczana niepalona ma większą wartość odżywczą niż kasza gryczana palona (podczas palenia traci ok. 50 % witamin).

Kto powinien uważać na kaszę gryczaną?

  • osoby z objawami gorąca (wysoka gorączka, czerwona twarz, wysokie ciśnienie)
  • osoby z wiatrem w organizmie (zawroty głowy, nerwowość, niestabilność emocjonalna)
Składniki:
  • 1 niepełna szklanka kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej
  • 1 średnia marchewka starta na tarce z dużymi oczkami
  • 2 średnie cebule drobno pokrojone
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżkę oleju tłoczonego na zimno, np. oleju lnianego, oliwy z oliwek
Wykonanie:

O – do garnka wlej 2.5 szklanki wrzącej wody, wsyp opłukaną na sicie ciepłą wodą kaszę i dodaj:
Z – marchewkę
M – cebulę, pieprz
W – sól

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda wchłonie w kaszę. Możesz dodać olej.

kasza gryczana z warzywami

Pozostaw komentarz