Śniadania

Energetyczne musli

musli
Czy wiesz, że…

Mieszkając w Polsce – żyjemy w klimacie umiarkowanym, chłodnym, dlatego jedzenie, które spożywamy winno być natury rozgrzewającej. Zimą nie należy spożywać zbyt dużej ilości jogurtu, ponieważ ma naturę wychładzającą.

Jogurty i nabiał spożywane w nadmiarze są główną przyczyną powstawania tzw. wilgoci (określenie wg medycyny chińskiej), która jest odpowiedzialna za wszelkiego rodzaju stany zapalne zatok, gardła, ucha, oskrzeli i płuc, podatność na infekcje, astmę i nadwagę.

Składniki:
  • 50 dag płatków owsianych górskich lub innych dowolnych
  • 20 dag nasion słonecznika
  • 20 dag nasion dyni
  • 10 dag opłukanych gorącą wodą na sitku rodzynek
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 10 dag migdałów
Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię wsypuj kolejno nasiona itd., mieszaj je drewnianą łyżką i praż, następnie wsyp do szklanej lub metalowej miski i dobrze wszystko wymieszaj.

Możesz podwoić ilość składników wtedy najlepiej praż musli w piekarniku. Wsypuj kolejno na blachę składniki musli i piec w temp. około 150ºC każdą porcję przez około 10 min. Zsypuj nasiona do dużego naczynia (szklanego lub metalowego), wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia na klka godzin.

Z – słonecznik
Z – dynię
Z – orzechy włoskie, po wystygnięciu pokrój
Z – migdały, po wystygnięciu pokrój
Z – rodzynki
M – płatki owsiane
Kiedy musli ostygnie przesyp do słoików, nie zamykaj do końca, ponieważ musi dostawać się powietrze.

Informacja

Do przepisu podstawowego możesz dodać inne nasiona i suszone owoce, te które lubisz, np. sezam, żurawinę, pokrojone morele suszone na słońcu, śliwki.

Musli możesz zalać letnią wodą (W) i dodać pokrojone jabłko (D), przybrać łyżką jogurtu naturalnego (D) posypanego szczyptą kurkumy (O) i cynamonu (Z). Możesz dodać inne sezonowe owoce lub wykorzystać musli do gotowania owsianki.

 energetyczne musli

Pozostaw komentarz