Pieczywo

Chleb żytni z sezamem

chleb z sezamem
Składniki:
  • 2 szklanki (220 ml) mąki orkiszowej
  • 6 szklanek mąki żytniej typ 720
  • 4 łyżki czarnego sezamu
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 3 łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej
  • około 3-3,5 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki zakwasu
Wykonanie:

Zaczyn:

  • 3 łyżki zakwasu wcześniej wyhodowanego, zobacz tutaj
  • 2 szklanki maki żytniej typ 720
  • 1 szklankę letniej dobrej wody

Całość wymieszaj i odstaw na całą noc (mogą być inne godziny, tak jak pasuje). Gołym okiem musi być widać, ze wyhodowane przez nas naturalne drożdże bąbelkują na całej powierzchni. Następnego dnia rano w osobnym naczyniu wymieszaj i dodaj:

D – mąkę orkiszową przesianą przez sito
O – mąkę żytnią przesianą przez sito
Z – sezam, pestki słonecznika, siemię lniane, kminek
M – czarnuszkę
W – sól, letnią wodę
D – zaczyn (3-4 łyżki zostaw na następny chleb)

Wyrabiaj około 8-10 min. Odstaw do wyrośnięcia na około 0,5-1 godz. Przełóż do foremek wysmarowanych masłem klarowanym i posypanych mąką. Ciasto wygładź  łyżką zamoczoną w wodzie. Ta ilość wystarcza na 2 keksówki (wym. w górnej części 10cm x 24cm), wypełnione w 2/3. Natnij chleb z wierzchu (trzeba to zrobić przed wyrośnięciem, bo inaczej chleb opadnie), żeby równo popękał w czasie pieczenia. Chleb posyp mąką przesiewaną przez małe sitko. Keksówki z ciastem przykryj ściereczką. Ciastu chlebowemu trzeba pozwolić wyrosnąć aż do brzegu foremek. Zostawić w zacisznym miejscu do wyrośnięcia na około 6-8 godz. (czas jest uzależniony od temperatury jaka jest w pomieszczeniu). Włączyć piekarnik, wstawić naczynie żaroodporne z wodą, gdy temp. dojdzie do 200°C, włożyć naczynia z ciastem chlebowym, po 5 min zmniejszyć temp. do 180°C i piec około 35-40 min., ale trzeba uważnie obserwować, bo każdy piekarnik jest inny.

Zakwas, który będzie zaczynem do następnego chleba może stać w szklanym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie.

chleb z sezamem

chleb z sezamem

Pozostaw komentarz