Pieczywo

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni
Składniki:
  • 7 szklanek (szklanka-220 ml) mąki pszennej typ 520
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 3 łyżki siemienia lnianego uprażonego (niekoniecznie)
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej lub kamiennej
  • około 0,5 l dobrej wody gazowanej
  • 3 łyżki zakwasu

Wieczorem w dzień poprzedzający pieczenie zarabiamy zaczyn:

  • zakwas wcześniej wyhodowany – 3 łyżki
  • 2 szklanki maki żytniej typ 720 (można pół na pół z mąką pszenną)
  • 1 szklanka letniej dobrej wody

Całość mieszamy i odstawiamy na całą noc. Gołym okiem musi być widać, ze wyhodowane przez nas naturalne drożdże bąbelkują na całej powierzchni, a najlepiej użyć zaczynu do wypieku, kiedy jego objętość się podwoiła.

Następnego dnia rano w osobnym naczyniu mieszamy:

O – mąkę pszenną, pszenną razową
Z – kminek, siemię lniane
M – imbir
W – sól, wodę gazowaną
D –  zakwas (3-4 łyżki zakwasu pozostawić na następny chleb)

Ciasto wyrabiać około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Przełożyć do foremek wysmarowanych olejem i posypanych mąką. Ciasto wygładzić łyżką maczaną w wodzie, posypać mąką. Ta ilość wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Keksówki z ciastem przykryć ściereczką. Ciastu chlebowemu trzeba pozwolić wyrosnąć aż do brzegu foremek. Zostawić w zacisznym miejscu do wyrośnięcia na około 5 godz. (czas jest uzależniony od temperatury jaka jest w pomieszczeniu). Włączyć piekarnik gdy temp. dojdzie do 200°C, naparować piekarnik (psikać wodą z butelki lub wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą), włożyć keksówki z ciastem chlebowym, po 10 min zmniejszyć temp. do 180°C i piec około 40-50 min., ale trzeba uważnie obserwować, bo piekarnik piekarnikowi nierówny.

Zakwas, który będzie zaczynem do następnego chleba może stać w szklanym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie.

Informacja

Zmieniając nasiona, np. dodając prażoną dynię lub słonecznik możesz zmienić smak chleba. Na fotografii są powidła śliwkowe, chleb z masełkiem i powidłami – pycha.

chleb pszenno-żytni

Pozostaw komentarz