Pieczywo

Chleb odmieniający życie

chleb życia

Chleb odmieniający życie – tak nazwany ze względu na bogactwo ziaren, błonnika i brak mąki. Nie trzeba do niego dodawać zakwasu ani drożdży. Nie musimy się martwić czy ciasto urośnie, ponieważ ono nie musi urosnąć. Wykonanie go jest  bardzo proste, bo łączymy suche składniki z mokrymi, pieczemy i zajadamy.

Składniki na 1 bochenek:
  • 135 g ziaren słonecznika
  • 90 g nasion siemienia lnianego
  • 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką, mogą być pokrojone
  • 145 g płatków owsianych zwykłych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik lub 3 łyżki proszku z tych nasion
  • 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej, drobnej
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub z agawy lub szczypta stewii lub 1 łyżka miodu)
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła gree (masło klarowane)
  • szczypta imbiru
  • 350 ml wody
Wykonanie:

W naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki:
Z – słonecznik, siemię lniane, migdały lub orzechy, nasiona chia, nasiona babki płesznik
M – płatki owsiane
W – sól

W innym naczyniu mieszamy:
Z – olej lub rozpuszczone masło, syrop klonowy lub inny
M – szczyptę imbiru
W – wodę

  • Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy całość tak, aby dobrze się połączyły wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodajemy łyżkę lub dwie wody.
  • Masę przekładamy do małej keksówki (wymiar zewnętrzny około 26 cm x 11cm), wysmarowanej masłem.
  • Wyrównujemy powierzchnię masy chlebowej dobrze dociskając, owijamy keksówkę folią spożywczą i odkładamy na min 2h (max 24 godziny) w temperaturze pokojowej.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 175°C, odwijamy folię, wkładamy chlebek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, następnie chleb wyjmujemy z formy i pieczemy na blaszce dodatkowe około 30 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu, powinien dać głuchy odgłos.
  • Chleb wykładamy na kratkę do całkowitego przestygnięcia, najlepiej powinien stygnąć przez całą noc, wtedy nie będzie się kruszył przy krojeniu. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej do 5 dni, owinięty lnianą ściereczką. Chleb ten dobrze znosi mrożenie.

Pozostaw komentarz