Pasty i pasztety

Pasztet z soczewicy

pasztet z soczewicy
Składniki:
  • 250g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 250 g pieczarek pokrojonych
  • 1-2 jajka lub 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule pokrojone
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy lub sól do smaku
Wykonanie:

Warzywa (marchew, pietruszka, seler) – mogą być z ugotowanego wywaru lub osobno ugotowane na parze – nie są to dodatki konieczne, ale nadają pasztetowi lekkość i ładny kolor.

Z – soczewicę zalej zimną wodą w proporcji 1:2 i gotuj do miękkości, ostudź

W innym naczyniu, w którym wszystko będziesz miksować, podsmaż na oliwie (Z):

Z – cebulę i pieczarki
M- zmiażdżony czosnek, gotuj wszystko do odparowania wody i dodaj:
Z – ugotowaną soczewicę, jajka lub mąkę ziemniaczaną
M- imbir, pieprz, gałkę muszkatołową
W – sól i/lub sos sojowy

Wszystko zmiksuj blenderem, włóż do formy lekko natłuszczonej oliwą i piec w temp. 180°C około 40 min. Z podanego przepisu wychodzą dwa małe pasztety (forma około 19 cm x 7 cm).
Po wystudzeniu możesz przechowywać pasztet 2-3 dni w lodówce, albo podać jako ciepłe danie obiadowe.

Pozostaw komentarz