Pasty i pasztety

Pasztet z soczewicy i bakłażana

Pasta z soczewicy i bakłażana z pieczarkami
Czy wiesz, że…

Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, mają właściwości odtruwające, dlatego często są zalecane w diecie po kuracji antybiotykowej, są od lat uznanym i cenionym  afrodyzjakiem.

Składniki:
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 30 dag pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 średni bakłażan obrany ze skórki i pokrojony
  • 1 cebula pokrojona
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek orzechów włoskich pokrojonych
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ziarna słonecznika do posypania
  • 1,5 łyżeczki czubrycy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szczypta chili
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
Wykonanie:

Ugotuj soczewicę:

W – do 1 szklanki zimnej wody wsyp opłukaną soczewicę, uważaj bo soczewica szybko się gotuje, często ją mieszaj, pozostaw do ostygnięcia

W innym naczyniu dodaj:

Z – masło lub olej, podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki, smaż aż puszczą wodę, dodaj bakłażana, wszystko smaż do odparowania wody, odstaw do ostygnięcia i dodaj:
M – czosnek, pieprz, chili, czubrycę
W – ugotowaną soczewicę, sól

Wszystko zmiksuj i dodaj:

D – tartą bułkę, otręby
O – majeranek, orzechy
Z – jajka

Jeśli masa jest za mało pikantna dodaj pieprz (M) i sól (W). Odstaw masę na 10 minut, przełóż do formy – keksówki, posyp ziarnami słonecznika i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC na około 40-45 minut.

Pasztet ma wyjątkowy aromat dzięki pieczarkom i orzechom włoskim !

Pozostaw komentarz