Pasty i pasztety

Pasta z soczewicy czerwonej

Pasta z soczewicy czerwonej
Dlaczego ta pasta jest dla Ciebie dobra?

Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Soczewica ze względu na wysoką ilość  błonnika jest zalecana dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Błonnik redukuje poziom cholesterolu oraz poziom glukozy. Duża zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga produkcję czerwonych krwinek i reguluje działanie systemu nerwowego (soczewica zawiera więcej kwasu foliowego niż jakikolwiek inny nieprzetworzony produkt żywnościowy).

Składniki:
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 mała cebulka drobno pokrojona
  • 1 ogórek kiszony pokrojony
  • 1 łyżka masła
  • 1 goździk
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • szczypta kurkumy
  • szczypta papryki ostrej
  • koper suszony lub świeży
  • pieprz do smaku
  • sól
Wykonanie:

W – soczewicę opłukaj na sicie włóż do garnka i wlej 1,5 szkl. zimnej wody, sól i dodaj:
D – bazylię
O – kurkumę,  goździk
Z – masło
M – liść laurowy

Ugotuj soczewicę uważając, aby się nie przypaliła, soczewica szybko się gotuje, wyjmij liść laurowy i goździk, zmiksuj i dodaj:

M – cebulkę, koper suszony, paprykę ostrą, pieprz
D – ogórek kiszony

pasta z soczewicy czerwonej

Pozostaw komentarz