Pasty i pasztety

Pasta z fasoli mung

pasta z fasoli mung
Czy wiesz, że…

Medycyna chińska klasyfikuje fasolkę mung jako lekko ochładzającą i słodką, odtruwającą organizm. Fasolkę mung poleca się przy problemach z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym, jak i przy nerwowości i braku cierpliwości (cechy te TMC wiąże z zaburzeniami wątroby). Za ważne jej działanie uważa się także oddziaływanie na układ sercowo naczyniowy  (oczyszczanie ze złogów) oraz obniżanie ciśnienia krwi w organizmie (poprzez wzmacnianie energii jin nerek i schładzanie nadmiaru gorąca w organizmie).

Osoby mające objawy zimna, takie jak luźne stolce, ogólne wychłodzenie i brak energii, powinny spożywać fasolę mung w postaci gotowanej, np. w zupie, a nie w postaci kiełków, które działając bardziej ochładzająco poleca się z kolei do oczyszczania organizmu, odbudowywania płynów ustrojowych, jak i podczas leczenia z alkoholizmu (związane jest to z ich dobroczynnym oddziaływaniem na wątrobę).

Składniki:
  • 1 szklanka fasolki mung
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • sól do smaku
Wykonanie:

Z – cebulkę podsmaż na oleju
W – fasolę mung wypłucz na sicie, wsyp do garnka i zalej zimną wodą (ok. 2 szklanek), ugotowaną odsącz, włóż do naczynia, w którym będzie miksowana i dodaj:
W – sól
D – sok z cytryny
O – kurkumę
Z – podsmażoną na oleju cebulkę
M – curry, gałkę muszkatołową

Wszystko zmiksuj. Gdy pasta jest za mało pikantna dodaj kolejno przyprawy, sól, sok z cytryny.

pasta z fasoli mung

Pozostaw komentarz