Pasty i pasztety

Pasta z fasoli mung i pomidorów

pasta z fasoli mung z pomidorami
Dlaczego ta pasta jest dobra dla Ciebie?

Fasola mung to jeden z bardziej wartościowych gatunków fasoli. Posiada zdolność oczyszczania układu sercowo-naczyniowego. Usuwa wszelkie toksyny, dlatego często jest wykorzystywana we wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających organizm. Korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy.

Składniki:
  • ¾ szklanki (150 g) fasoli mung
  • 6 suszonych średnich pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kuminu mielonego (kmin rzymski) lub zamiennie kminku
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:

W –  fasolę mung wypłucz na sicie, wsyp do garnka i zalej zimną wodą (ok. 2 szklanki), fasolkę możesz również namoczyć na noc, wtedy jej ugotowanie zajmuje około 15 minut, ugotowaną odsącz, włóż do naczynia, w którym będzie miksowana i dodaj:
D – pokrojone pomidory suszone odsączone z oliwy, koncentrat pomidorowy
O – kurkumę
Z – oliwę z oliwek (można dodać oliwę z pomidorów)
M – kumin, pieprz do smaku
W – sól

Wszystko zmiksuj, jeśli pasta jest za sucha dodaj oliwy z oliwek lub oliwy z pomidorów bądź letniej przegotowanej wody. Z tej porcji składników wychodzi około 0,5 l pasty.

pasta z fasoli mung i suszonych pomidorów

Pozostaw komentarz