Pasty i pasztety

Pasta z ciecierzycy z pomidorami

pasta z ciecierzycy z pomidorami
Czy wiesz, że…

Ciecierzyca ma znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę, posiada składniki, które obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zawiera znaczne ilości błonnika, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi. Ponadto uważana jest za afrodyzjak. Jej właściwości zdrowotne doceniane są w krajach Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnomorskiego.

Składniki:
  •  1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy
  •  1 średnia czerwona lub biała cebula pokrojona w piórka
  •  4-6 suszonych pomidorów
  •  mały ząbek czosnku
  •  2 łyżki octu balsamicznego
  •  100 ml oliwy z oliwek, oleju z konopi lub oleju z lnu,
  •  0,5 łyżeczki masła klarowanego
  •  garstka świeżej bazylii
  •  garstka świeżego rozmarynu lub pietruszki
  •  pieprz do smaku
  •  szczypta soli
Wykonanie:

Ciecierzycę namocz na noc, rano wylej wodę, zalej ciecierzycę świeżą wodą i ugotuj. Ciecierzycę z puszki dokładnie opłucz. Na patelni, na małym ogniu podsmaż:

Z – na maśle klarowanym cebulkę przez około 3 minuty
O – posyp pieprzem
W – szczyptą soli
D – dodaj ocet balsamiczny i duś wszystko około 4-5 minut

W innym naczyniu, w którym będziemy miksować wrzucaj kolejno:

D – uduszoną cebulkę z octem balsamicznym, suszone pomidory
G – świeżą bazylię, rozmaryn
Z – wlej olej
M – dodaj czosnek
W – ugotowaną ciecierzycę

Wszystko zmiksuj na gładki krem. Całość możesz posypać kilkoma listkami bazylii lub plasterkami suszonych pomidorów.

Inspiracja: Dobromila

 

pasta z ciecierzycy z pomidorami

Pozostaw komentarz