Pasty i pasztety

Pasta z awokado

Pasta z awokado
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra?
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Awokado uważane jest za pożywienie doskonałe. Zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy, pomagają regulować homocysteinę, która – jeśli jest jej zbyt dużo – jest zwiastunem złego stanu serca. Obniża cholesterol, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E, co jest klinicznie potwierdzone jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a.

Składniki:
  • 1 szt. awokado starte na tarce z dużymi otworami albo rozgniecione widelcem
  • 2 jajka ugotowane na twardo posiekane
  • 0,5 mała cebula posiekana
  • 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • sól
Wykonanie:

Z – w miseczce wymieszać awokado pokropione sokiem z 0,5 cytryny z jajkami i dodać:
M – cebulę, czosnek, pieprz
W – sól
D – sok z cytryny do smaku
O – kurkumę
Z – majonez

pasta z awokado

Pozostaw komentarz