Pasty i pasztety

Pasta warzywna

Pasta warzywna
Składniki:
  • 1 większa marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 mała pietruszka starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • kawałek selera starty na tarce o grubych oczkach
  • kawałek pora pokrojony w piórka
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
  • 0,5-1 łyżeczki bazylii
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 30-40 ml wrzącej wody
Wykonanie:

Na rozgrzanym maśle krótko podsmaż i dodaj:
Z – marchew, pietruszkę

M – seler, cebulę, por, pieprz, mieloną kolendrę
W – sól
D – bazylię
O – tymianek, wodę wrzącą

Duś do odparowania wody i gdy warzywa będą miękkie i dodaj:
Z – mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody i zagotuj.

Zestaw z ognia i przypraw:
Z – cukrem

M – musztardą

pasta warzywna

Pozostaw komentarz