Herbatka ma działanie rozgrzewające, pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii, usuwa wilgoć i zimno z organizmu, wzmacnia odporność. Można ją pić tylko od czasu do czasu bowiem wywołuje gorąco w organizmie, co na dłuższą metę szkodzi sokom organizmu.
Składniki:
- 1- 2 łyżeczki ulubionej herbatki owocowej
- 0,5 łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta zmielonej wanilii
- 1 goździk
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
- 2-3 zgniecione ziarna kardamonu
- cukier trzcinowy lub miód do smaku
- szczypta soli
Wykonanie:
Do imbryczka wrzucić kolejno:
O – kakao
Z – cynamon, wanilię
M – goździk, imbir, kardamon
W – sól
D – herbatkę owocową
O – zalej 1 litrem wrzątku
Z – cukier trzcinowy lub miód
Imbryczek postaw na podkładce ze świeczką i zaparzaj kilka minut.
Warianty:
Skład herbatki możesz zmieniać, np. dodając:
D – suszonych owoców dzikiej róży
D – suszonych kwiatów lub owocu bzu czarnego
Z – nasiona kopru włoskiego
Z – lukrecję (jest słodka, nie dodawaj już cukru lub miodu)
Na podstawie: „Gotowanie według Pięciu Przemian” – Barbara Temelie, Beatrice Trebuth

Pozostaw komentarz