Do picia

Herbata korzenna

herbatka korzenna

Herbatka ma działanie rozgrzewające, pobudza trawienie i  przyspiesza przemianę materii, usuwa wilgoć i zimno z organizmu, wzmacnia odporność. Można ją pić tylko od czasu do czasu bowiem wywołuje gorąco w organizmie, co na dłuższą metę szkodzi sokom organizmu.

Składniki:
  • 1- 2 łyżeczki ulubionej herbatki owocowej
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonej wanilii
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 2-3 zgniecione ziarna kardamonu
  • cukier trzcinowy lub miód do smaku
  • szczypta soli
Wykonanie:

Do imbryczka wrzucić kolejno:
O – kakao

Z – cynamon, wanilię
M – goździk, imbir, kardamon
W – sól
D – herbatkę owocową
O – zalej 1 litrem wrzątku
Z – cukier trzcinowy lub miód

Imbryczek postaw na podkładce ze świeczką i zaparzaj kilka minut.

Warianty:

Skład herbatki możesz zmieniać, np. dodając:
D – suszonych owoców dzikiej róży

D – suszonych kwiatów lub owocu bzu czarnego
Z – nasiona kopru włoskiego
Z – lukrecję (jest słodka, nie dodawaj już cukru lub miodu)

Na podstawie: „Gotowanie według Pięciu Przemian” – Barbara Temelie, Beatrice Trebuth

 

herbata korzenna

Pozostaw komentarz