Obiadowe dodatki

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra? 

Kiszona kapusta zawiera duże pokłady naturalnej witaminy C, która wzmacnia cały organizm. Dzięki witaminom z grupy B, kapusta dotlenia ciało i co ciekawe, niweluje szkodliwe działanie alkoholu. Witamina E oraz związki siarko-organiczne poprawią wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Bakterie Lactobacillus rozłożą cukry w kwas mlekowy. Wchodzące w skład kapusty kiszonej fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm, wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz miażdżycę.

Składniki:
  • około 30 dag kapusty kiszonej razem z sokiem
  • 1 średnia cebula drobno pokrojona
  • 1 jabłko starte na tarce z dużymi oczkami
  • 1 marchewka starta na tarce z dużymi oczkami
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 2 szczypty kurkumy
Wykonanie:

W małej miseczce wymieszaj i pozostaw na 5-10 min:
M – cebulę

W – sól
D – sok z cytryny
O – kurkumę
Z – kminek, miód

D – kapustę pokrój i wrzuć do większej miski i dodaj:
D – jabłko
O – kurkumę
Z – marchewkę, cebulę z przyprawami, olej

Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na chwilę. Surówka świetnie pasuje, np. do ryb, kotletów z kaszy.

surówka z kiszonej kapusty

Pozostaw komentarz