Składniki:
- około kilogramowa szynka, ogonówka, boczek lub inne wędzonki
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczkę kminku
- 1 łyżeczkę imbiru
- 0,5 łyżeczki chili
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
Wykonanie:
O – do około 2-2,5 litrów wody (ilość wrzątku zależy od wielkości wędliny, tyle, aby wędlina była przykryta wodą) dodaj:
O – tymianek, rozmaryn, kurkumę, majeranek
Z – kminek
M – imbir, chili, ziele angielskie, liście laurowe
W – wędzonkę
Parz wędzonkę pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu, nie doprowadzaj do zagotowania. Czas parzenia uzależniony jest od wagi wędzonki. Tyle ile warzy wędzonka, tyle należy ją parzyć, np. 1 kg wędzonkę parz przez 1 godz. Po tym czasie wyjmij wędzonkę i ostudź. Wędzonka tak przygotowana wytrzymuje w lodówce około 2 tygodni w doskonałej świeżości.
Inspiracja: Filozofia życia – Anna Ciesielska
Najlepsza temperatura dla dlugiego skladowania jest 1° C. Zamrozenie nic wplywa ujemnie na wartosc odzywcza konserwy, ale moze zmienic jej wyglad. Puszka taka wykazuje dno i pokrywke wypukla, a pod naciskiem wzdecie to albo nie ustepuje wcale, albo pojawia sie ponownie po zwolnieniu ucisku, Wzdecie puszki moze miec przyczyne natury fizycznej, chemicznej lub biologicznej.