Dania mięsne

Zapiekane ziemniaki w boczku

Ziemniaki zapiekane w boczku
Składniki:
  • 20-25 szt. malutkich ziemniaków ze skórką, wyszorowanych
  • 20-25 plastrów cienkiego surowego boczku
  • 20-25 małych gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka pokrojonej świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
Składniki dip czosnkowo-ziołowy:
  • 1 średni świeży ogórek starty na tarce z dużymi oczkami
  • 1-2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 150 ml gładkiego twarożku
  • 150 ml gęstego jogurtu
  • pokrojone świeże zioła, np. szczypiorek, koperek, tymianek
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
Wykonanie ziemniaki:

Z – do wrzącej wody włóż umyte całe ziemniaki i gotuj ok. 10 min, wyjmij i ostudź, polej oliwą
M – popieprz, dodaj połowę szałwii suszonej lub świeżą w (O)
W – posól
D – dodaj bazylię
O– połowę szałwii świeżej

Dobrze wymieszaj, tak aby całe ziemniaki były pokryte oliwą i przyprawami. Każdy ziemniak owiń plastrem boczku, włóż między ziemniak, a boczek gałązkę rozmarynu, posyp resztą szałwii. Tak owinięte ziemniaki układaj na blasze przykrytą folią aluminiową. Piec w piekarniku w temp. ok. 180ºC do momentu zarumienienia boczku lub na grillu.

Wykonanie dip czosnkowo-ziołowy:

D – starty ogórek posyp szczyptą soli i odsącz, dodaj mieszając:
D – jogurt, twarożek, sok z cytryny
O– tymianek
M – czosnek, pieprz, szczypiorek, koperek
W – sól

zapiekane ziemniaki w boczku

Pozostaw komentarz