Dania mięsne

Warzywa z indykiem w pięciu smakach

warzywa z indykiem
Składniki:
  • 0,5 szklanki ryżu białego opłukanego w zimnej wodzie
  • 15-20 dag piersi z indyka lub kurczaka pokrojone w słupki
  • 1 średnia marchewka pokrojona w słupki
  • 1 papryka pokrojona
  • 0,5 pora pokrojonego w grube półkrążki
  • mały kawałek selera pokrojony w słupki (może być naciowy)
  • ¼ główki brokułu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • mały kawałek papryki ostrej drobniutko pokrojony
  • 0,5 kostki warzywnej wegetariańskiej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka płaska cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 0,5 łyżeczki masła
Wykonanie:

Przygotuj zaprawę do mięsa:
Z – 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej włóż do miski, w której będzie leżało pokrojone mięso i dodaj:
M – 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
W – 1 łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki zimnej wody, mięso
Wszystko dobrze wymieszaj, pozostaw w zaprawie do momentu, aż mięso wchłonie zaprawę.

Ugotuj ryż:
Do gorącego garnka wlej niecałą szklankę gorącej wody i dodaj mieszając po każdej przemianie:

O – szczyptę kurkumy
Z – masło
M – szczyptę imbiru
W – ryż, szczyptę soli
Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień na minimum, gotuj do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Wyłącz ogień. Pozostaw ryż pod przykryciem.

Usmaż warzywa z mięsem w woku:
Wszystkie warzywa przygotuj wcześniej. Rozgrzej wok wlej 1 łyżkę oleju i smaż na mocnym ogniu przez około 5 min. kolejno dodając:
M – czosnek
W – mięso
Przełóż mięso do miseczki, a do woka wlej 1 łyżkę oleju i smaż kolejno wrzucając:
Z – marchewkę, paprykę, brokuły (smaż około 3 min.)
M – seler, por, paprykę ostrą, przyprawę pięć smaków (smaż około 3 min.)
W – podsmażone mięso (smaż około 1 min.)
W – dodaj 0,5 szklanki zimnej wody, kostkę wegetariańską
Zmniejsz ogień, przykryj wok pokrywką i duś do momentu, gdy warzywa będą chrupkie.

Przygotuj sos:
Do miseczki wsyp:
Z – 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dodaj:
M – 0,5 łyżeczki imbiru
W – 1 łyżkę sosu sojowego, 1/3 szklanki zimnej wody
D – ocet jabłkowy
Dobrze wymieszaj sos i wlej do woka z warzywami i mięsem, wymieszaj, gdy sos będzie za gęsty dodaj gorącej wody (O) i wsyp:
O – szczyptę kurkumy
Z – cukier trzcinowy

Warzywa powinny być kruche, a potrawa lekko ostra.

składniki do potrawy
warzywa z indykiem w pięciu smakach

Pozostaw komentarz