Dania bezmięsne

Zapiekanka z młodych ziemniaków

zapiekanka z młodych ziemniaków
Składniki:
  • 0,80 kg ziemniaków pokrojonych w plastry
  • 2 duże cebule pokrojone w cienkie półplasterki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy lub 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
  • 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3  łyżeczki pieprzu czarnego
  • około 0,5 łyżeczki soli
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
Wykonanie:

Na gorącą dużą patelnię włóż poniższe składniki, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i podsmażaj, od czasu do czasu mieszając do miękkości ziemniaków.

Z – olej lub masło klarowane, ziemniaki
M – cebulę, pieprz
W – połowę soli

W osobnym naczyniu dobrze roztrzep i wymieszaj:
Z – jajka, mielony kminek

M – imbir, kolendrę, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne
W – resztę soli

Wlej przyprawione jajka na ziemniaki, przykryj pokrywką i zapiekaj do momentu ścięcia się jajek (uważaj, aby jajka nie ścięły się za bardzo, bo potrawa będzie sucha). Zapiekankę posyp natką pietruszki (D) i szczypiorkiem (M).

zapieknka z młodych ziemniaków

Pozostaw komentarz