Dania bezmięsne

Zapiekanka z cukinii z kaszą jaglaną

Zapiekanka z cukinii
Czy wiesz, że…

Kasza jaglana to bez wątpienia jeden z najwartościowszych produktów naturalnych, neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. Doskonale usuwa śluz z organizmu i ma niezwykłe właściwości ocieplające. Oznacza to, że idealnie  nadaje się do wzmocnienia organizmu, który jest osłabiony zimnem albo chorobą.

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cukinia średniej wielkości starta na tarce
  • 3 łyżeczki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść wędzonych śliwek pokrojonych na pół
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki pestek dyni
Wykonanie:

Ugotuj kaszę jaglaną, dodając do:
O – 2 szklanek wrzątku

Z – kaszę jaglaną, 1 łyżeczkę masła
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody.

W innym naczyniu:
Z – ubij pianę z białek, dodaj żółtka, ugotowaną kaszę jaglaną, startą cukinię, resztę masła, miód

M – imbir
W – sól
D – śmietanę

Wszystkie składniki zmiksuj na pulchną masę, wlej do żaroodpornego naczynia i posyp:
D – żurawiną
O – śliwkami, orzechami
Z – pestkami dyni

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45 min. Szczególnie dobra jest na zimno.

Na podstawie: „Lato w kuchni Pięciu Przemian”  Anna Czelej

 

zapiekanka z cukinii z kaszą jaglaną

Pozostaw komentarz