Dania bezmięsne

Zapiekana kasza gryczana z grzybami

Zapiekana kasza gryczana
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra? 

Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu. Brak krzemu jest powodem zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym hemoroidów, krwawieniem dziąseł, chorób kości i stawów, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, zmęczeniem. Kasza gryczana zawiera całe pokłady rutyny, od której w dużym stopniu zależy stan naszych arterii, czyli żył i tętnic.

Kasza gryczana palona podczas palenia traci ok. 50% witamin. Kasza gryczana gotowana w torebkach foliowych to jeszcze większe marnotrawstwo. Gotując w dużej ilości wody i wylewając tę wodę – wylewamy do zlewu porcję zdrowia ku chwale nowoczesnej medycyny i farmacji.

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 40 dag grzybów leśnych wcześniej obgotowanych, boczniaków lub pieczarek
  • 2 cebule posiekane
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:

Kaszę gryczaną opłucz w ciepłej wodzie na sitku i wsyp do 1,5 szklanki wrzącej wody, gotuj około 10 minut. Kasza powinna wchłonąć wodę, jeśli nie wyłącz palnik i zostaw ją pod przykryciem.

Z – na gorącą patelnię wlej olej i podsmażaj cebulkę, dodaj:
Z – pokrojone grzyby
M – przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, suszony tymianek
W – sól

Do większego naczynia włóż grzyby z cebulką i dodaj:
D – natkę pietruszki

O – ugotowaną kaszę gryczaną

Wszystko wymieszaj, przełóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj kaszę roztrzepanym białkiem, wstaw do piekarnika na około 15 min. Pod koniec zapiekania delikatnie umieść na kaszy całe żółtko, posyp żółtko pieprzem i solą, chwilę zapiekaj (uważaj, aby żółtko nie ścięło się za bardzo).

zapiekana kasza gryczana z grzybami

Pozostaw komentarz