Dania bezmięsne

Wigilijne jagły

wigilijne jagły 2

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 łyżki orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • 4-5 szt. moreli ciemnych, suszonych na słońcu, pokrojonych
  • 2-3 łyżki pokrojonych drobno suszonych jabłek
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli

Wykonanie:

O – do 2,5 szklanki wrzącej wody wrzuć:
Z – opłukaną wrzącą wodą na sicie kaszę jaglaną
M – kardamon, imbir
W – sól
D – skórkę z pomarańczy i cytryny

Gotuj na wolnym ogniu 5 minut i dodaj:

O – orzechy włoskie
Z – opłukane rodzynki, morele, suszone jabłka

Gotuj jeszcze 5 minut, zdejmij z ognia, dodaj masło (Z), przykryj pokrywką i poczekaj aż ostygnie. Na stół podawaj na zimno.

Pozostaw komentarz