Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 łyżki orzechów włoskich grubo posiekanych
- 1-2 łyżki rodzynek
- 4-5 szt. moreli ciemnych, suszonych na słońcu, pokrojonych
- 2-3 łyżki pokrojonych drobno suszonych jabłek
- 1 łyżeczka skórki pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
Wykonanie:
O – do 2,5 szklanki wrzącej wody wrzuć:
Z – opłukaną wrzącą wodą na sicie kaszę jaglaną
M – kardamon, imbir
W – sól
D – skórkę z pomarańczy i cytryny
Gotuj na wolnym ogniu 5 minut i dodaj:
O – orzechy włoskie
Z – opłukane rodzynki, morele, suszone jabłka
Gotuj jeszcze 5 minut, zdejmij z ognia, dodaj masło (Z), przykryj pokrywką i poczekaj aż ostygnie. Na stół podawaj na zimno.
Pozostaw komentarz